ga('create', 'UA-53456479-1', 'auto'); ga('send', 'pageview');

Rtina

Rtina Pag sziget déli végével átellenben, a Bočertina-félsziget nyugati, Ljubač-i öbölre néző, a bóra ellen nagyrészt védett oldalán kialakult település. A pagi út mentén több kilométer hosszú szakaszon elszórtan álló, lakóik vezetékneveivel jelölt házcsoportokat (Miletići, Benići, Vrankovići, Stošići, Miočići) az itteni Artina-fokról Rtina néven egyesítették.
A rendkívül csendes, tömegektől teljesen mentes tengerpart, azaz a Ljubač-i öböl partja Rtina-ban nem a tipikus adriai horvát tengerpart: a löszös-köves domboldal alja sokkal inkább hasonlít a közeli Nin, Vrsi, Ljubač partjaihoz. A sok kilométeres part alapvetően aprókavicsos strandokat kínál a fürdőzőknek, amit rövidebb-hosszabb szakaszokon betonszegéllyel láttak el (Miočići-ben pl. több száz méter hosszú a betonozott part). A part délnyugati végen, a Plemići-öböl belsejében, a Jaruga-patak torkolata környékén a part homokos – az itteni iszapnak (a nin-ihez hasonlóan) gyógyító hatást tulajdonítanak.
Szállást minden településrészben apartmanokban találunk. Étterem több is működik Rtina-ban: a pagi út mellett várja a vendégeket a Mate Grill, a Mladi Mornar Étterem, a Rtinka Étterem és több apartmanháznak, panziónak is van étterme (Augustino, Delfin Villa Rosa, Villa 4M). Büfé a Miočići strandon, a kikötőnél áll rendelkezésre. A rtina-i események közül kiemelkednek a Szt. Simon nap (július 30.) körüli rendezvények. Ekkor falunapon, koncerteken lehet részt venni. Nagyjából ekkor, július végén – augusztus elején zajlik az Rtina-i Nemzetközi Úszómaraton is. A környék évezredek óta lakott, az itteni élet nyomai felfedezhetők a Venac (Gradina) környékének illír, a rómi kor előtti időkből való emlékeiben. A Plemići-öböl Rtina-val szemközti oldalán, a Ljubljana fokon állnak a templomosok középkori várának, a Ljubac-nak a romjai. Ennek közelében fekszenek egy koraközépkori, négyzetalapú, három félköríves szentélyű templom maradványai is. Rtina nevezetessége, hogy az egykor a Jaruga-patak torkolata közelében fekvő Plemići faluban született 1548-ban Juraj Baraković, a horvát reneszánsz egyik legkiemelkedőbb költője. A helység temploma (Crkva Sv. Šime Bogoprimca, Szt. Simon) újabb keletű, ugyanis a régi templomot 1962-ben lerombolták, csak 1990-ben épült fel újra. A közelmúlt délszláv háborúja a környéket is érintette, a Pag szigetre vezető hidat a Jugoszláv Néphadsereg repülővel próbálta lebombázni. Az egyik kudarcot valló kísérlet során egy jugoszláv repülőt lelőttek, ennek darabjai a Plemići-öbölbe zuhantak.
forrás: Rtinainfo.hu


 

Rtina:  Bego apartmanház:1 db 2 szobás plusz nappalis, valamint 8 db stúdió közvetlen vízparti.

images (1)

© 2020: Adria Apartman | Travel Theme by: D5 Creation | Powered by: WordPress