ga('create', 'UA-53456479-1', 'auto'); ga('send', 'pageview');

Kiadó Apartmanok

Olcsó Horvátországi szállások!


A horvát Riviéraként is emlegetett Zadar (történelmi nevén Zára) vidékén  5  nemzeti parkot találunk. A Paklenica, a Kornati, a Plitvicei, a Krka és az Észak-Velebiti Nemzeti Parkot. Zadarból és környékéről csupán 1-2 órát kell utaznunk, hogy valamelyiket elérjük. Zadar hagyományosan híres vendégszeretettel várja látogatóit.  A helybéliek mindig hajlandóak a vendégekkel megosztani egy-egy pohárkát legismertebb csemegéjükből, a világhíres maraskínó-meggylikőrből. A likőr mellé pedig kijár egy kis csevegés.
A város patinás történelmi múlttal büszkélkedhet. A horvát-lakta vidékek közül itt létesült elsőként egyetem, melyet 1396-ban alapítottak az itt megtelepülő dominikánusok.

Lakosság száma: 82 000
Földrajzi helyzet: Észak-Dalmácia
Klíma: mediterrán
Nyári átlaghőmérséklet: 27° C
Téli átlaghőmérséklet: 5° C

A festői földrajzi környezetben – a közeli szigetek és a Zadari felvidék velebiti szelektől védő lankái között elhelyezkedő város története mintegy 3000 éves. A vidék első lakosai a Kr.e. 4. században itt letelepedő liburniai törzsek voltak, két évszázaddal később őket követték a rómaiak – Zadar az ő idejükben kezd el igazán városiasodni. A történelme folyamán lakói többször “átkeresztelték” a várost, így bizonyos időkben Iadrea, ill. Zara volt a hivatalos neve. A 7. században a Bizánci Császárság részeként Dalmácia székhelyeként volt. Később a Velencei Birodalom, majd Napóleon fennhatósága alá kerülT. Időnként birtokolják a magyar királyok is, majd a Habsburgok birodalmának a része, ill. Olaszországhoz is tartozott egy ideig. A Jugoszláv Szövetségi Köztársaság részeként már komoly volt az idegenforgalma. Ez idő tájt növi ki magát komoly regionális központtá.

A dalmát konyha a mediterrán gasztronómia részeként a könnyű és egészséges fogásokat részesíti előnyben, így bátran vághatunk bele a dalmát specialitások felkutatásába, hiszen nem kalóriadús, de annál zamatosabb és különlegesebb étkekről van szó. A konyha tipikus alapanyaga természetesen itt is – a halak, melyet változatos módon készítenek, és leginkább sokféle nyers vagy főtt zöldségkörítéssel tálalnak. Ez  jellemző a zadari éttermekre is.

A nyársonsült báránypecsenye szintén a vidék egyik specialitása. Édesvízi halakat is kínálnak a környék éttermei, ehhez a halat a közeli Vranski-tóból fogják.

Természetesen Zadar környékének is megvannak a maga kiváló prsutfajtái (prsut: speciálisan sózott és tengeri levegőn szárított sertéssonka) – semmiképpen ne hagyjuk ki! Főként olajbogyóval és juhsajttal fogyasztják. Zadar másik specialitása a remek zamatú meggylikőr. A környékbeli autochton meggyfajtából készülő nedűnek sokan gyógyhatást is tulajdonítanak..

A fenti fogásokat a város legtöbb éttermének kínálatában megtaláljuk. Ha nincs időnk a klasszikus keretek között elkölteni az ebédet vagy a vacsorát, jópár szendvicsbár és számtalan pizzéria kínálatából válogathatunk.

Zadar és vidéke – elsősorban fantasztikusan tagolt tengerpartjával – csodálatos tájélményt kínál az idelátogatóknak. A mintegy 200 kisebb-nagyobb sziget tarkította partszakaszon megannyi festői öblöt és szorost alakított ki a természet, melyek remek terepet biztosítanak valamennyi vízi sporthoz, főként a vitorlázáshoz. Nem csoda, ha a környéket a kishajósok valóságos paradicsomaként is emlegetik.

A zadari szigetvilág nagyon jó horgonyzási lehetőségeket kínál azoknak, akik kishajóval vágnak neki a környék felderítésének – a legismertebb és legszebb kikötők Dugi otokon, Pašmanon, Molaton és Olibon várják a vitorlázókat és a jachtosokat, de az egész zadari szigetvilág rendkívül kedvelt vitorlázó- és hajósturisztikai célpont, hiszen bővelkedik idilli természeti szépségekben, ráadásul rendkívül jó klimatikus adottságokkal is rendelkezik.

A búvárkodás szerelmeseinek is nagyszerű merülési terepeket tartogat a környék. Kristálytiszta víz, hihetetlenül gazdag, színes víz alatti flóra és fauna várja az alámerülőket, akik nem fognak csalódni:  Szaktanácsokért és logisztikáért forduljunk bizalommal bármelyik helyi búváriskolához.

A szárazföldi szabadidős kínálat egyik meghatározó eleme a számos kiváló túralehetőség, melyhez a közeli Velebit hegyláncai (pl. a Paklenica Nemzeti Parkban) garantálnak rendkívül látványos terepeket. Gyalogtúrákon kívül hegyikerékpározási, a Paklenicai Nemzeti Parkban pedig egyedülálló sziklamászási lehetőségek várják az érdeklődőket.

A Zadari Riviéra naplemente után is remek esti-éjszakai programkínálattal várja mindazokat, akiknek a sütkérezés-strandolás után még maradt energiájuk az esti aktív kikapcsolódásra. Az igazi kultúrélményre vágyóknak a Zadari Nyár (Zadarsko ljeto) eseménysorozatát ajánljuk, melynek keretében világszínvonalú hangversenyeket rendeznek a Szent Donát templom mindig kellemesen hűs falai között.

A „Telihold éjszakája” nevű népszerű, turisták és helybéliek számára egyaránt remek szórakozási lehetőséget kínáló rendezvénysorozatra évente júliusban kerül sor – népszerű pop-esztrád előadóművészek váltják egymást a szabadtéri színpadon, s a jobbnál jobb ritmusokra akár hajnalig rophatjuk a táncot. Hasonló népi mulatságban lehet részünk, ha a „Maraska-napok” idején érkezünk a városba – ilyenkor természetesen minden a régió jellegzetes itala, a Maraskino-likőr körül forog, melyre joggal büszke minden zadari…

A fiatalabb korosztály a Forum Disco vagy a Gotham és az Arsenal klubok trendi zenéktől dübörgő helyszínein múlathatja az időt, de számtalan, színvonalas muzsikát „szolgáltató” trendi kávézó és terasz várja a kötetlenebb társalgásra vágyókat is a Kalelarga közelében – sokuk a hajnali órákig nyitva tart. Jó társaság, zene, tánc, vidámság… és mindjárt itt a reggel, amikor betérhetünk egy jó erős, napindító kávéra az egyik napsütéses teraszon..

Strandok

Zadar és vidékének strandszakaszai túlnyomóan kavicsosak, amely a kisgyermekekkel nyaralók számára több mint ideális lehetőség. Az “összkomfortra” vágyóknak a szállodák környékén fellelhető betonozott strandokat ajánljuk, ahol mindig lehet nyugágyat és napernyőt bérelni. Akik igazán természetközeli módon szeretnék megélni a tengert, azoknak a hirtelen mélyülő sziklás szakaszokat ajánljuk, ahol ferdére csiszolódott sziklalapokon napozhatunk, és ahol azonnal több méter mély, kristálytiszta vízbe csobbanhatunk bele..

Látnivalók

Szent Donát templom
A 9. században létesült koraromán stílusú építmény a város legjellegzetesebb, annak szimbólumává is vált műemléke. Teljesen egyedi szerkezeti kialakítása révén kontinensünk egyedülálló szakrális épületeként tartják számon. Henger alakú épülete belső falán keletre tájolt, duplaszintes galéria húzódik végig, mely három szentély felett ível át.

Zadar legkiterjedtebb tere az Adria keleti partjának legszebben feltárt ókori fóruma. Kialakítása Augustus császár idejére esik, melyről értékes kőfelirat is tanúskodik. A Kr. e. 1. századan létesült fórum a Szt. Donát templom és a mai Püspöki palota alatt húzódik végig. A Forumot eredetileg három oldalról egy gazdahon díszített oszlopos szegélyfolyosó övezte, később részben ennek a helyén emelték a Szt. Donát templomot.
Szent Anasztázia székesegyház és a Szent Kersován templom.
A horvátországi románkori építészeti emlékek két kiemelkedő darabja. A Szent Anasztázia székesegyházat lenyűgöző homlokzati kialakítottsága révén Dalmácia IMG_2251legharmonikusabb középkori szakrális emlékeként tartják számon. A Szent Kersován templom egyszerűbb vonalvezetésű, de főbejáratának dekoratív megoldásai feltétlenül figyelmet érdemelnek. A templomot a vértanú Szent Kersovánnak szentelték, aki egyébként a város védőszentje is.

Románkori emlékekről szólva semmiképpen sem hagyható ki a Szent Mária kolostor templomának 12. századból származó harangtornya, melyet Könyves Kálmán építtetett. Kalelarga Zadar sétálónegyedének “főutcája”. Eredeti jelentése “széles utca” (Calle Larga), melynek egyik részét régente Szt. Katalin utcának is hívtak az itt található azonos nevű kolostorról. A Kalelarga napjainkban is a belváros “ütőere” és köztereken zajló társaséletének legfontosabb színtere, ahol nap mint nap megfordul minden helybéli… Rendkívül hangulatos, nyüzsgő sétálóutca, ahol egymást éri a kávézók és az üzletek.

forrás: adriatica.net

© 2020: Adria Apartman | Travel Theme by: D5 Creation | Powered by: WordPress